SPORTTInen STOORI

Olympia kylä Helsingin 1952 Olympialaisten aikaan Koskelantiellä

Valokuvaaja: Veljekset Karhumäki Oy, 1952. Lähde: helsinkikuvia.fi

helsingin olympialaiset

Käpylä 87 on ollut urheilun ja liikkuvan elämän ja niihin nivoutuvien brändien tukikohta koko olemassaolonsa ajan. Ja miksei olisi, sillä Helsingin kaupunginosista Käpylällä on varmasti vahvin sidos urheiluun.

Kun Helsinkiin suunniteltiin kesäolympialaisia 1940, jotka tosin sodan vuoksi jouduttiin peruuttamaan, rakennettiin Puu-Käpylän ja Koskelantien väliin Olympiakylä. Vuoden 1952 olympialaisia varten rakennettu Kisakylä taas sijaitsee naapurissa Koskelantien eteläpuolella. Olympiakäyttöön rakennettiin myös Helsingin velodromi, jonka keskellä sijaitsevalla tekonurmikentällä pelataan amerikkalaista jalkapalloa, maahockeytä ja lacrossea. Tutumpia lajeja pääsee harrastamaan Käpylän liikuntapuistossa eli ”Raviksella”, joka toimi vuoteen 1977 asti raviratana ja on nykyään kesäisin jalkapallon ja talvisin jääurheilun koti. Kaukana ei myöskään ole Mäkelänrinteen uimahalli, joka on edelleen kilpauinnin pyhättö.

Maantiepyöräilyn kilpailijat kääntymässä Käpyläntieltä Koskelantielle.

Valokuvaaja: Olympia-Kuva Oy, 1952. Lähde: helsinkikuvia.fi

1952

Ilmakuva Käpylä 87 -liikekiinteistöstä.

käpylä 87 valmistuu

Valokuvaaja: Möller, B, 1956. Lähde: finnaa.fi

Vuosi 1987 oli tapahtumia täynnä. Itsenäinen Suomi täytti 70 vuotta ja Helsinki juhli 175. vuottaan maamme pääkaupunkina. Maapallon väkiluku ylitti 5 miljardin rajapyykin.  Turvavyön käyttö takapenkillä tuli pakolliseksi ja lokakuun 19. päivänä, ”mustana maanantaina” osakekurssit romahtivat ympäri maailmaa. Urheilun saralla Seppo Räty voitti Rooman MM-kisoissa kultaa ja Marjo Matikainen valittiin toista vuotta peräkkäin Suomen parhaaksi urheilijaksi.

16.9.1987 vihittiin käyttöön Amer-yhtymän pääkonttori Helsingin Käpylässä. 300 kutsuvierasta, joista arvovaltaisimpana pääministeri Harri Holkeri, juhli kiinteistön käyttöönottoa.

1987

sportti palaa käpylään

Sportti palaa Käpylään innovatiivisen ja leikkisän tilasuunnittelun muodossa. Design-klassikon alkuperäistä käyttötarkoitusta urheilubrändejä edustavan suuryrityksen toimitiloina kunnioitetaan ja korostetaan tuomalla sportti takaisin kiinteistöön. 

Yhteisiä tiloja, kuten hissikäytäviä ja kerrosauloja nykyaikaistetaan ja niihin tuodaan hauskoja yksityiskohtia ja viitteitä eri urheilulajeihin. Sisustuselementeissä hyödynnetään mm. käytettyjä tennis- ja padelpalloja ja muita urheiluvälineistöä, joka päätyy kaatopaikan sijaan esille ja ilahduttamaan kiinteistössä työskenteleviä ja vierailevia ihmisiä. 

2023